<< Проекти

Създаване на импро трупа и спектакъл в Русе

В Русе ще се сформира трупа за импровизационен театър и за нея се търсят талантливи непрофесионалисти! Тази театрална форма досега не е намирала сцена в Русе и е сравнително непозната за публиката в града.

Група импровизатори създават заедно театрално произведение, без да разчитат на заучени фрази или сценарии. Действа се смело и освободено, като откритията и смеха от сцената са спонтанни – едновременно за участниците и публиката. В спектакъла, екипът разгръща и изследва теми, вдъхновени от едно предложение на зрителите в самото начало. Всеки спектакъл се случва само веднъж и носи творческия заряд на публика и творци едновременно. За да създадат и представят пред русенската публика подобен спектакъл, рамо до рамо ще работят професионални актьори и любители-аматьори. Крайната трупа, която ще се сформира след първоначалните тренинги, ще бъде ръководена от младия театрален режисьор Ивайло Ненов. Инициативата за това е на русенското сдружение „Стенд Арт“ и е финансирана по програма „Публики“ от Национален фонд „Култура“. Крайната цел е създаване на импровизационен спектакъл и сформирането на трупа, в която да „съжителстват“ и взаимодействат професионални и непрофесионални актьори, които да забавляват своята публика и да обогатят културната палитра в града.

Всички любители на стенд-ъп комедията, кратките комедийни сериали, аматьори импровизатори или просто хора с талант да създават и разказват истории са добре дошли на театралните занятия, които ще се проведат на 17 април от 10 до 16 часа в Малка зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. Желаещите да участват в тях трябва да се запишат предварително ТУК, през бутона „Запиши се“, което не би трябвало да отнеме повече от 2-3 минути.

Палитрата от възможности, които жанрът предлага, изисква изграждане и утвърждаване на широк спектър от умения, за което ще се погрижат гост преподаватели от столичният „ШиЗи Импро Театър“- Златин Цветков и Илиян Илков.

Златин Цветков е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян, и най-квалифицираният импровизатор в България. Преминава успешно цялостната програма на iO Theater, Чикаго по импровизация, както и множество обучения по света, включително по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на награда Olivier актьори от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е в международните импровизационни фестивали в Копенхаген, Лион, Страсбург и Атина. От 2016 г. организира ежегодно “Sofia Improv Fest”, в който кани реномирани импровизатори от цял свят.

Към момента провежда и специализирани тиймбилдинги, базирани на техники от импровизационния театър за компании като: “Lufthansa”, “Ernst & Young”, “Paysafe”, “Raiffeizen Bank”, “EVN” “HP”, и др. Водил е уъркшопи в Германия, Гърция и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов.

През 2013 г. създава „ШиЗи Импро Театър“, който се състои от „ШиЗи Про“ – трупа от професионални актьори, „ШиЗи Импро Курс“ по метод на Златин Цветков – тренировъчен център с над 100 курсисти и „ШиЗи Импро Клуб“ – комедиен клуб с бар в центъра на София. Платформата следва най-новите тенденции от САЩ, Европа и на нея се практикува предимно лонгформ импрововизиране.

Илиан Илков е актьор и режисьор с основни интереси в сферата на импровизационния театър. Част е от актьорския екип на „ШиЗи Импро Театър“ от самото му създаването, като до момента е участвал в над 200 представления. Преподавател е в школата на театъра от 7 години. Обучавал се е на уъркшопи и тренинги при някои от най-реномираните световни импровизатори – Джо Бил, Лий Уайт, Инбал Лори, Гаел Пери, Йохем Мейер, Стейси Смит и др.

От 8 години „ШиЗи Импро Театър“ прилагат и усъвършенстват най-новите световни практики в екипното творчество, основано на доверие, спонтанност и гъвкавост. Редовно играят импровизационни шоута и водят творчески тренинги, където развиват увереността, качественото общуване и творческата освободеност.

Финансираща организация
Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“