<< Проекти

PICTOPLASMA x Bulgaria

За PICTOPLASMA

PICTOPLASMA x Bulgaria е форум за съвременно изкуство, дизайн, илюстрация и анимация с фокус върху създаването на визуални истории с герои и персонажи.

С подкрепата на международното издание на PICTOPLASMA, събитието цели да пренесе опита на най-голямата световна платформа за дизайн на герои и образи у нас, като в същото време подпомогне развитието на нова, интердисциплинарна визуална култура в България и популяризира най-изявените и обещаващи български артисти.

Основана през 1999 г. от Питър Талер и Ларс Денике в Берлин, Германия, PICTOPLASMA се заражда като проучване на възможностите и ограниченията в създаването на истории и персонажи в сферата на визуалните изкуства. От тогава насам PICTOPLASMA се провежда всяка година под формата на фестивал и конференция в Берлин, има две проведени конференции в Ню Йорк, Академия за продължаващо образование с майсторски клас и лятно училище за дизайн на персонажи, изследвания в областта на антропоморфния дизайн и множество музейни изложби.

На 23 и 24 септември 2023 форумът, организиран от сдружение StandArt, ще привлече дизайнери, художници, аниматори, артисти с идеята да трансформира алтернативното пространство за култура ReBonkers във Варна в място за лекции, дискусии, творчески работилници, подбрани анимационни прожекции от PICTOPLASMA Berlin 2022 и 2023, групова изложба и парти.

Събитието ще има специално продължение и в София, където UniCredit Studio ще бъде домакин на изложбата в периода 2 – 13 октомври.

ЛЕКЦИИ И РАБОТИЛНИЦИ

Лекциите и творческите работилници ще се водят от изявени български артисти – илюстратори, аниматори, куклени сценографи, преподаватели по керамика, хартиени виртуози и трансформиращи градската среда улични артисти. В първия ден от фестивала ще се срещнете отблизо с работата на Никола Радулович, Алина Папазова, Рин Ямамура, Калоян Илиев – Кокимото и Иван Попов – Заека. А през втория ден ви очакват творческите работилници на Ина Валентинова, Цветана Недева – Kinderlist, Виктория Георгиева – MOUSE и Калоян Илиев – Кокимото.

ПРОГРАМА

23 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА

  • 11:00 — 18:30ч. ЛЕКЦИИ И ПРОЖЕКЦИИ
  • 20:00 — 23:00ч. ПАРТИ

24 СЕПТЕМВРИ, НЕДЕЛЯ

  • 11:00 — 15:00ч. ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ
  • 16:00 — 18:00ч. ИЗЛОЖБА
  • 18:00 — 20:00ч. ПРОЖЕКЦИЯ
Финансираща организация
Програма „Мобилност и развитие” на Национален фонд „Култура”